STATISTIKA 2015

Često nas pitate koliko ima poljoprivrednika u Hrvatskoj i gdje se oni nalaze, koliko je obiteljskih gospodarstava i članova te obitelji, koliko imaju godina i koje su škole završili, koliko zemlje obrađuju i što na njoj uzgajaju. Kao doprinos pravu na pristup informacijama, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju javno objavljuje zbirne podatke o svim poljoprivrednim gospodarstvima registriranima u Upisnik poljoprivrednika - po svim županijama, gradovima, općinama i naseljima u Republici Hrvatskoj, kao i podatke o svim potporama i kulturama za koje su poljoprivrednici zatražili izravna plaćanja za 2015. godinu.
Izvještaj br.1. – Statistika iz Upisnika poljoprivrednika sadržava  broj poljoprivrednih gospodarstava prema tipu (OPG, obrt, trgovačko društvo, zadruga, ostali) i spolu nositelja/odgovorne osobe s brojem članova gospodarstva i školskom spremom. Nadalje, izvještaj također uključuje brojno stanje stoke evidentirane zaključno sa 14. prosinca 2015. godine te broj pčelara i košnica.
Izvještaj br. 2. – Statistika iz AGRONET-a - uključuje sve vrste potpore (po kulturama) koje su poljoprivredna gospodarstva zatražila na zahtjevu za 2015. godinu - prema površini te broju gospodarstava, a koji se odnose na lokaciju registriranih poljoprivrednih gospodarstva.
Izvještaj br. 3. – Statistika iz ARKOD baze i Upisnika poljoprivrednika - uključuje broj poljoprivrednih gospodarstava i poljoprivrednog zemljišta po razredima, a podaci su dohvaćeni i analizirani prema sjedištu poljoprivrednika.
Izvještaj br. 4. – Prikaz podataka iz ARKOD baze podataka na dan 31.12.2015. (podaci o ARKOD parcelama su prikazani prema grupama s obzirom na ukupnu površinu ARKOD parcela (ha) poljoprivrednika i prostornoj komponenti do kategorije naselja s obzirom na sjedište poljoprivrednog gospodarstva).
Izvještaj br. 5. - Prikaz podataka iz ARKOD baze podataka na dan 31.12.2015. (podaci o ARKOD parcelama su prikazani prema vrstama uporabe poljoprivrednog zemljišta i prostornoj komponenti do kategorije naselja u kojem je ista smještena).
Izvještaj br. 6. - Tražene kulture na Jedinstvenom zahtjevu iz 2015 prema  organizacijskom obliku PG-a.

Svi podaci navedeni u izvještajima su nepersonalizirani, odnosno ne uključuju naziv poljoprivrednog gospodarstva, sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka. Nadamo se da će ovi podaci biti od pomoći brojnim studentima i analitičarima, lokalnim akcijskim grupama te cjelokupnoj zainteresiranoj javnosti.

Vezani dokumenti

© 2018 Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju | Site Map