Program potpore pčelarima zbog gubitaka medonosnog potencijala

Program potpore pčelarima zbog gubitaka medonosnog potencijala ima za cilj sufinanciranje povećanih troškova nabave šećera za prihranu pčela uzrokovanih nepovoljnim meteorološkim prilikama i nedostatkom pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja, čime je zadan dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske. Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto.
Pčelari su zbog navedenog bili primorani prihranjivati pčele što je uzrokovalo velike financijske troškove. Putem Programa pčelarima će se sufinancirati realizirana nabava šećera za prihranu pčela u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine, a njegovom provedbom izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.
Za provedbu Programa osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu RH u iznosu od 3 milijuna kuna.

Program potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala

Pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala (NN 100/21)

Obrazac Zahtjeva za potporu zbog gubitka medonosnog potencijala

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.