133 milijuna kuna za navodnjavanje, infrastrukturu i stočarsku proizvodnju u Osječko-baranjskoj županiji

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je uz ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi Antuna Vujića i u nazočnosti saborskog zastupnika Gorana Ivanovića te župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića sa suradnicima u utorak, 30. kolovoza 2022. godine, uručila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja u Osijeku. Riječ je o ugovorima vrijednim 133 milijuna kuna, a koji će omogućiti izgradnju odnosno proširenje sustava navodnjavanja, ulaganja u stočarsku proizvodnju na gospodarstvima mladih i malih poljoprivrednika, investicije u sjemensku proizvodnju, povrćarstvo, kao i rekonstrukciju i dogradnju vatrogasnog doma.

Navodnjavanje je preduvjet za uspješnu budućnost poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj i glavni alat koji će pomoći poljoprivrednicima u borbi sa sušom, izjavila je ministrica Vučković prilikom uručivanja dva nova ugovora o potpori za izgradnju sustava navodnjavanja Dalj i proširenje sustava navodnjavanja Gat, čime će se, zahvaljujući potpori većoj od 123 milijuna kuna, omogućiti navodnjavanje površina na još 1189 hektara.  U Osječko-baranjskoj županiji u tijeku je izgradnja još tri projekta navodnjavanja na ukupno 854 hektara, a na razini Hrvatske do sada je odobreno 666 milijuna kuna potpore za 17 projekata sustava navodnjavanja na ukupno 7 tisuća hektara.

Ministrica Vučković je istaknula i važnost ugovora koji su danas upućeni u Osječko-baranjsku županiju u okviru Mjere 6, koji se u najvećoj mjeri odnose na ulaganja u stočarsku proizvodnju na gospodarstvima mladih i malih poljoprivrednika. Uz pomoć novih ugovora u ukupnoj vrijednosti potpore većoj od 2 milijuna kuna korisnici planiraju povećati kapacitete svoje stočarske proizvodnje nabavkom ukupno više od 200 novih grla teladi, svinja i ovaca, 130 koka nesilica, ali i investirati u zemljišta i mehanizaciju u svrhu ishrane stoke.

Osječko-baranjska županija broji 12 747 poljoprivrednika, a od 2015. godine njihov broj je povećan za gotovo 19 posto, kao i broj mladih u ukupnom broju poljoprivrednika županije – i to s 14 na 19 posto, stoga ne čudi uspješnost povlačenja sredstava i korištenja zajmova i jamstava osiguranih putem Programa ruralnog razvoja na ovom području. Naime, u županiji je do sada iz ugovoreno 2,7 milijardi kuna i  isplaćeno 2,3 milijarde kuna potpore, a uz pomoć zajmova i jamstava financiranih iz Programa realizirano je 300 projekata (u najvećoj mjeri za primarnu poljoprivrednu proizvodnju) vrijednih gotovo 130 milijuna kuna, što predstavlja čak 22 posto ukupno isplaćenih sredstava putem zajmova i jamstava iz PRR-a u Hrvatskoj.  U  okviru Mjere 7 za razvoj temeljnih usluga i infrastrukture na selu do sada je ugovoreno više od 259 milijuna kuna, a upravo će zahvaljujući ugovoru o odobrenoj potpori iz Mjere 7, koji je danas ministrica uručila Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kešinci, biti realizirana potrebna rekonstrukcija i dogradnja zgrade vatrogasnog doma te osiguran puni stupanj operativnosti vatrogasaca.   

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.