21.01. Osnovna potpora dohotku za održivost

Osnovna potpora dohotku za održivost je intervencija unutar proizvodno nevezanih izravnih plaćanja. Ostvaruje se po površini, temeljem osnovnih prava na plaćanja koje korisnici posjeduju i koje aktiviraju s prihvatljivim hektarima.

Osnovna potpora dohotku predstavlja značajan dio prihoda mnogih poljoprivrednika i na taj način osigurava pristojan životni standard poljoprivrednog stanovništva. Također, doprinosi održavanju investicijskog kapaciteta na gospodarstvima, što je uvjet tranzicije na inovativnu, otporniju i ekološki prihvatljiviju poljoprivredu. Kroz osnovnu potporu dohotku za održivost utjecat će se na smanjenje razlika između niske razine dohotka u poljoprivrednom sektoru u usporedbi s drugim sektorima gospodarstva te omogućiti poljoprivrednim gospodarstvima stabilan i dostatan dohodak.

Prihvatljivi korisnici

  • Prihvatljivi korisnik je aktivni poljoprivrednik, te ima u korištenju poljoprivredno zemljište upisano u ARKOD sustav.

Uvjeti prihvatljivosti

  • ispunjavanje uvjeta minimalnih zahtjeva za primanje izravnih potpora,
  • upis u propisane upisnike u skladu s pravilnicima za upis u Upisnik poljoprivrednika i Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,
  • pravovremeno podnošenje jedinstvenog zahtjeva i ostale dokumentacije,
  • obavljanje poljoprivredne djelatnosti u proizvodnoj godini,
  • minimalno 1 ha površine prihvatljivog poljoprivrednog zemljišta upisanog u ARKOD,
  • omogućavanje provedbe kontrola na terenu na temelju članka 141. Zakona te svih drugih kontrola nadležnih tijela,
  • poštivanje pravila uvjetovanosti na cjelokupnom poljoprivrednom gospodarstvu u skladu s pravilnikom kojim se uređuju pravila uvjetovanosti.

Oblik i intenzitet potpore 

Potpora ima oblik godišnjeg plaćanja po prihvatljivom hektaru i dodjeljuje se kao osnovna potpora dohotku.

Visina potpore

Minimalni planirani jedinični iznos: 117,00 EUR/ha.

Maksimalni planirani jedinični iznos: 143,00 EUR/ha.

Ukupna alokacija: 142.412.690,06 EUR.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.