26.01. Dodatna preraspodijeljena potpora dohotku za održivost

Dodatna preraspodijeljena potpora dohotku za održivost je intervencija unutar proizvodno nevezanih izravnih plaćanja, koja se isplaćuje po prihvatljivom hektaru s ciljem ravnomjernije raspodjele potpore među korisnicima i nije uvjetovana vrstom ili obujmom proizvodnje, niti je povezana s cijenom proizvoda.

Preraspodjelom dijela dohodovne potpore u izravnim plaćanjima od najvećih korisnika prema malim i srednjim poljoprivrednicima doprinosi se pravednijoj raspodjeli potpore između poljoprivrednika prema veličini njihovog gospodarstva. Omotnica za dodatnu preraspodijeljenu potporu dohotku obuhvaća 20% od raspoložive omotnice za izravna plaćanja, koja će se isplaćivati za prvih 30 prihvatljivih hektara. Uzimajući u obzir povećanu ambiciju za pravedniju raspodjelu, dodatnu preraspodijeljenu potporu dohotku za održivost može ostvariti samo jedan poduzetnik.

Prihvatljivi korisnici

  • Prihvatljivi korisnik je aktivni poljoprivrednik, te ima u korištenju poljoprivredno zemljište upisano u ARKOD sustav.

Uvjeti prihvatljivosti

  • ispunjavanje uvjeta minimalnih zahtjeva za primanje izravnih potpora,
  • pravovremeno podnošenje jedinstvenog zahtjeva i ostale dokumentacije,
  • korisnik preuzima godišnju obvezu,
  • minimalno 1 ha poljoprivrednog zemljišta,
  • prihvatljivi su svi korisnici osnovne potpore dohotku za održivost.

Oblik i intenzitet potpore 

Potpora se dodjeljuje korisnicima za prvih 30  (trideset) hektara  površina prihvatljivog poljoprivrednog zemljišta upisanog u ARKOD.

Visina potpore

Minimalni planirani jedinični iznos: 99,20 EUR/ha.

Maksimalni planirani jedinični iznos: 121,24 EUR/ha.

Ukupna alokacija: 74.954.047,40 EUR.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.