30.01. Dodatna potpora dohotku za mlade poljoprivrednike

Plaćanje za mlade poljoprivrednike je intervencija unutar proizvodno nevezanih izravnih plaćanja, koja se odobrava za maksimalno prvih 50 hektara s ciljem poticanja generacijske obnove u poljoprivredi i nije uvjetovana vrstom ili obujmom proizvodnje, niti je povezana s cijenom proizvoda.

Mladi poljoprivrednik je fizička osoba starija od 18 godina koja je po prvi put postavljena kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva, ali ne dulje od 5 godina u godini podnošenja zahtjeva za potporu/u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu te koja samostalno upravlja poljoprivrednim gospodarstvom i odgovorna je za obavljanje poljoprivrednih aktivnosti na gospodarstvu na poljoprivrednim resursima u posjedu (zemljište, stoku) koji su upisani u nadležne registre. Mladi poljoprivrednik, odgovorna osoba u trgovačkom društvu, mora biti vlasnik najmanje 50% temeljnog kapitala društva.

Prihvatljivi korisnici

  • Mladi poljoprivrednik koji prvi puta osniva poljoprivredno gospodarstvo u godini podnošenja prvog zahtjeva za osnovno plaćanje ili je već osnovao poljoprivredno gospodarstvo unatrag pet godina prije podnošenja prvog zahtjeva za osnovno plaćanje.

Uvjeti prihvatljivosti

Potpora se za razdoblje od pet godina odobrava korisnicima osnovne potpore dohotku za održivost čiji nositelj:

  • nije stariji od 40 godina u godini podnošenja prvog zahtjeva za osnovno plaćanje,
  • prvi puta osniva poljoprivredno gospodarstvo u godini podnošenja prvog zahtjeva za osnovno plaćanje ili je već osnovao poljoprivredno gospodarstvo unatrag pet godina prije podnošenja prvog zahtjeva za osnovno plaćanje,
  • podnosi zahtjev za plaćanje za mlade poljoprivrednike za gospodarstvo koje mu je prvo u kojem je nositelj,
  • ima radno iskustvo u području poljoprivrede, prehrambene tehnologije ili veterine u trajanju od najmanje dvije godine te je završio odgovarajuće obrazovanje poljoprivrednog, prehrambenog ili veterinarskog usmjerenja verificirano od strane Ministarstva znanosti ili odgovarajući stručni program edukacije u poljoprivredi ili ruralnom razvoju.

Oblik i intenzitet potpore 

Iznos potpore osigurat će se u okviru 2% omotnice za izravna plaćanja, a potpora će se dodjeljivati za maksimalno prvih 50 hektara.

Visina potpore

Minimalni planirani jedinični iznos: 68,34 EUR/ha.

Maksimalni planirani jedinični iznos: 102,51 EUR/ha.

Ukupan alokacija: 7.495.404,74 EUR.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.