33 nova ugovora iz Programa ruralnog razvoja vrijedna 65 milijuna kuna

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u srijedu, 13. travnja 2022. godine, u nazočnosti državnih tajnika Ministarstva poljoprivrede Zdravka Tušeka i Šime Mršića, ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antuna Vujića i suradnika u zagrebačkom Hotelu International uručila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja, pri čemu su korisnicima izdana 33 nova ugovora iz mjera 4,5,6 i 7 Programa ruralnog razvoja, u vrijednosti odobrene potpore veće od 65 milijuna kuna.

Navedena potpora uključuje 12 ulaganja koja se odnose na restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, a riječ je o različitim sektorskim ulaganjima u području maslinarstva i vinogradarstva, putem nabave mehanizacije i povećanja proizvodnih kapaciteta. Vrijednost ovih ugovora je viša od 5,8 milijuna kuna. Pet ugovora o potporama odnose se na ulaganja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti te razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, pri čemu ukupna vrijednost odobrene potpore iznosi 3,7 milijuna kuna. Kroz mjeru sedam je potpisano devet ugovora čija potpora iznosi 51 milijun kuna, a ulaganja se odnose na rekonstrukciju i opremanje dječjih vrtića, sportskih građevina, centra za kulturu i vatrogasnih domova. Nadalje, dodijeljeni su i ugovori za obnovu poljoprivrednih potencijala uništenih u potresu koji iznose 3,8 milijuna kuna za sedam korisnika s područja Sisačko-moslavačke županije.
 
„Posebno mi je drago uputiti korisnicima ovako vrijednu potporu za ugovore iz četiri različite mjere Programa ruralnog razvoja, čija isplaćenost iznosi 85 %. Na kraju prvog tromjesečja 2022. godine ugovorili smo gotovo 19,9 milijardi kuna, a korisnicima Programa kroz različite mjere isplaćeno je više od 16 milijardi kuna. Također, u prvom tromjesečju ove godine objavljeno je šest natječaja iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti 583 milijuna kuna. Ovom prilikom želim naglasiti kako ćemo nastaviti pružati što je moguće snažniju podršku našim poljoprivrednicima te osiguravati sredstva za popratiti vrijedne investicije naših poljoprivrednika“izjavila je ministrica poljoprivrede te dodala kako do kraja 2027. godine na raspolaganju imamo 5 milijardi eura i da vjeruje kako će ih hrvatski poljoprivrednici, ulažući u nove projekte, znati iskoristiti.
 

Kroz Program ruralnog razvoja dosad je kroz Mjeru 7 za infrastrukturne projekte na području cijele Hrvatske isplaćeno dvije milijarde kuna za gotovo tisuću korisnika, pri čemu je milijarda kuna uložena u 200 vrtića diljem Hrvatske. Od potresa do sada je, ne uključujući ove ugovore, putem investicijskih mjera Programa ruralnog razvoja u Sisačko-moslavačkoj županiji isplaćeno gotovo 73 milijuna kuna odnosno ukupno 500 milijuna kuna potpora, uz 18 milijuna kuna potpore za 82 projekta obnove poljoprivrednih potencijala uništenih u potresu te mnoge zahtjeve u obradi. Također, za više od trideset tisuću korisnika u Hrvatskoj isplaćeno je više od 900 milijuna kuna putem COVID mjera pomoći.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.