73.14.FI Ulaganja – Razvoj poslovanja u ruralnim područjima

Potpora u sklopu ove intervencije doprinosi unaprjeđenju gospodarske aktivnosti u ruralnim područjima, održavanju i stvaranju novih radnih mjesta te povećanju prihoda gospodarskih subjekata. Cilj je poticati diversifikaciju gospodarske aktivnosti koja će privući ljude da žive i rade u ruralnim područjima. Financijski instrumenti dodjeljuju se u obliku kredita, zajmova i jamstava.

Uvjeti prihvatljivosti krajnjih primatelja

Prihvatljivi krajnji primatelji su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika/Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava/drugi odgovarajući upisnik/registar/evidenciju proizvođača primarnih poljoprivrednih proizvoda te proizvođačke organizacije, koje već imaju registriranu nepoljoprivrednu djelatnost.

Prihvatljivi krajnji primatelji moraju biti u rangu mikro, malih i srednjih subjekata gospodarstva kako su definirani u Prilogu 1. Preporuke Europske komisije 2003/361/EZ, moraju podnijeti održiv poslovni plan u sklopu projekta te imati podmirene odnosno uređene financijske obveze prema državnom proračunu Republike Hrvatske.

Prihvatljivi troškovi

Prihvatljivi su troškovi ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu povezanu s ulaganjem u razvoj poslovanja u ruralnim područjima.

Za krajnje primatelje izrazito je značajna mogućnost nabavke rabljene poljoprivredne mehanizacije, strojeva, opreme i gospodarskih vozila, živih životinja, jednogodišnjeg bilja kao i mogućnosti financiranja obrtnog kapitala kroz zajmove/kredite.

Početak provedbe

Početak provedbe financijskih instrumenata koji će se financirati iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike predviđen je u 2026. godini, a do tada se provode postojeći financijski instrumenti iz Programa ruralnog razvoja.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.