Hrvatska poljoprivreda nakon 2020. – konferencija Ministarstva poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede organizira Dane poljoprivrede, ribarstva i šumarstva 19. i 20. prosinca 2019. godine u Sv. Martinu na Muri. Teme dvodnevne konferencije su financiranje poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2027., strateška vizija razvoja poljoprivrede i ribarstva te digitalizacija sustava.

Na konferenciju su pozvani dionici u poljoprivredi, šumarstvu, ribarstvu i ruralnom prostoru, koji će raspravljati o budućnosti hrvatske poljoprivrede, zelenim tehnologijama i pametnim selima, a doznat će i odgovore na pitanja kako će digitalizacija državnih usluga pomoći poljoprivrednicima, kako zaštiti riblji fond i modernizirati ribarsku infrastrukturu te što su prioriteti hrvatskog predsjedanja EU u području poljoprivrede.

Prije godinu dana Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je proces izrade sveobuhvatne strategije poljoprivrede, prvenstveno s ciljem stvaranja podloge za zaustavljanje negativnih trendova u hrvatskoj poljoprivredi.  Provedena je dubinska analiza stanja u poljoprivredi – analizirani su sektorski podaci  i ključni vanjski čimbenici koji utječu na poljoprivredu i ruralni prostor. U izradi su sudjelovali poljoprivrednici, ribari, sektorska udruženja, institucije, stručnjaci i predstavnici akademske zajednice.

Aktivnosti predviđene strategijom bave se primarno dugoročnim pitanjima održivosti i unaprjeđenja poljoprivredno prehrambenog sektora, ali i kratkoročnim intervencijama ovisno o rezultatima provedenih analiza.  Strategijom ćemo stvoriti podlogu za smjer razvoja hrvatske poljoprivrede u narednom desetljeću u sinergiji sa strateškim i operativnim dokumentima koji do sada nisu postojali,  s ciljem transformacije hrvatske poljoprivrede i boljeg života na selu. Strategija će biti podloga za programiranje Nacionalnog strateškog plana za Zajedničku poljoprivrednu politiku 2021.-2027., kojeg će Ministarstvo poljoprivrede izraditi po završetku pregovora o sljedećem programskom razdoblju na razini EU. Hrvatska od iduće godine predsjeda Europskom unijom. U agrarnoj politici bit će moderator svih važnih rasprava koje se tiču poljoprivrede, šumarstva, ruralnog razvoj. Prioritet hrvatskog predsjedanja bit će rasprava o reformskom paketu Zajedničke poljoprivredne politike koja doživljava strukturne promjene.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Promjena veličine fonta
Kontrast
Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.
X
X