Hrvatska poljoprivreda nakon 2020. – konferencija Ministarstva poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede organizira Dane poljoprivrede, ribarstva i šumarstva 19. i 20. prosinca 2019. godine u Sv. Martinu na Muri. Teme dvodnevne konferencije su financiranje poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2027., strateška vizija razvoja poljoprivrede i ribarstva te digitalizacija sustava.

Na konferenciju su pozvani dionici u poljoprivredi, šumarstvu, ribarstvu i ruralnom prostoru, koji će raspravljati o budućnosti hrvatske poljoprivrede, zelenim tehnologijama i pametnim selima, a doznat će i odgovore na pitanja kako će digitalizacija državnih usluga pomoći poljoprivrednicima, kako zaštiti riblji fond i modernizirati ribarsku infrastrukturu te što su prioriteti hrvatskog predsjedanja EU u području poljoprivrede.

Prije godinu dana Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je proces izrade sveobuhvatne strategije poljoprivrede, prvenstveno s ciljem stvaranja podloge za zaustavljanje negativnih trendova u hrvatskoj poljoprivredi.  Provedena je dubinska analiza stanja u poljoprivredi – analizirani su sektorski podaci  i ključni vanjski čimbenici koji utječu na poljoprivredu i ruralni prostor. U izradi su sudjelovali poljoprivrednici, ribari, sektorska udruženja, institucije, stručnjaci i predstavnici akademske zajednice.

Aktivnosti predviđene strategijom bave se primarno dugoročnim pitanjima održivosti i unaprjeđenja poljoprivredno prehrambenog sektora, ali i kratkoročnim intervencijama ovisno o rezultatima provedenih analiza.  Strategijom ćemo stvoriti podlogu za smjer razvoja hrvatske poljoprivrede u narednom desetljeću u sinergiji sa strateškim i operativnim dokumentima koji do sada nisu postojali,  s ciljem transformacije hrvatske poljoprivrede i boljeg života na selu. Strategija će biti podloga za programiranje Nacionalnog strateškog plana za Zajedničku poljoprivrednu politiku 2021.-2027., kojeg će Ministarstvo poljoprivrede izraditi po završetku pregovora o sljedećem programskom razdoblju na razini EU. Hrvatska od iduće godine predsjeda Europskom unijom. U agrarnoj politici bit će moderator svih važnih rasprava koje se tiču poljoprivrede, šumarstva, ruralnog razvoj. Prioritet hrvatskog predsjedanja bit će rasprava o reformskom paketu Zajedničke poljoprivredne politike koja doživljava strukturne promjene.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.