Mjera 14 – Dobrobit životinja

Potpora se dodjeljuje korisnicima za provođenje propisanih dodatnih zahtjeva i obveza u uzgoju i držanju domaćih životinja, koji su iznad temeljnih zakonskih odredbi za pojedinu vrstu životinje.

Može se ostvariti za sljedeće operacije:

Potpora se možete zatražiti putem jedinstvenog zahtjeva u podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Rok za podnošenje jedinstvenog zahtjeva je od 07. ožujka do 16. svibnja 2022. godine. Zahtjev se možete podnijeti i nakon navedenog roka zaključno do 10. lipnja 2022. godine, ali se u tom slučaju smanjuje visina plaćanja za 1% po danu kašnjenja.

Tijekom kalendarske godine na cijelom gospodarstvu definiranom zasebnim JIBG-om korisnik se mora pridržavati propisanih obveza iz pojedine operacije u skladu s podacima navedenim u jedinstvenom zahtjevu; sve životinje na gospodarstvu moraju biti evidentirane u JRDŽ-u.

Obvezno razdoblje za M14 je razdoblje u trajanju od jedne kalendarske godine koje započinje 1. siječnja godine za koju se podnosi zahtjev

Osnovica za izračun broja UG je prosjek broja uvjetnih grla u JRDŽ-u za godinu podnošenja na temelju stanja svakog prvog dana u mjesecu počevši od siječnja 2022. godine.

S obzirom na to da se radi o vrlo zahtjevnoj mjeri, korisnici su obvezni završiti izobrazbu iz područja dobrobiti životinja u trajanju od minimalno 4 sata u godini. Ovo je osobito važno kako bismo izbjegli moguće nepoštivanje obveza koje rezultira sankcijama i umanjenjem potpore.

Za istu kategoriju životinja moguće je istovremeno podnijeti zahtjev za mjeru 14 Dobrobit životinja i za tip operacije 10.1.9. Očuvanje ugroženih autohtonih i zaštićenih pasmina domaćih životinja.

Kako ostvariti potporu za mjeru 14

Mjera 14_obrasci_dokumentacija_i_obveze

Zakon o zaštiti životinja (NN 102/17)
Pravilnik o zaštiti životinja koje se uzgajaju u svrhu proizvodnje (NN 44/10)

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.