Odobreno 15,7 milijuna kuna za projekte na potresom pogođenim područjima

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do sada je za korisnike koji se nalaze na potresom pogođenim područjima odobrila projekte u vrijednosti potpore od 15,7 milijuna kuna za obnovu proizvodnih potencijala. Potpora je odobrena za 68 korisnika s područja Sisačko-moslavačke, Karlovačke te Zagrebačke županije te je do sada isplaćeno više od 609 tisuća kuna. Agenciji i dalje pristižu zahtjevi za isplatu, a što znači da je sve veći broj završenih aktivnosti u sklopu projekata obnove.  

Radi se o prilagođenim i pojednostavljenim natječajima iz Mjere 5 Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., čija svrha je dodjela potpore za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog potresom 22. ožujka 2020. godine i potresima od 28. prosinca 2020. godine, kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivrednicima je omogućena brza prijava nastale štete, omogućene su prijave i korisnicima koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika, pojednostavljena je dokumentacija potrebna za prijavu, a obveza dostave pojedine dokumentacije pomaknuta je na kraj ulaganja. Kreiran je jamstveni program u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, koji osigurava isplatu predujma poljoprivrednicima, pri čemu se garancija može opravdati sve do zadnje rate. Također, savjetnici Ministarstva poljoprivrede podnosili su prijave zajedno s poljoprivrednicima i pružali potrebnu podršku u vidu informacija i savjeta.

Napominjemo kako je jučer, 28. prosinca 2021. objavljen još jedan natječaj za ovu mjeru vrijedan 100 milijuna kuna, a više možete saznati na poveznici.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava iznosi 100 milijuna kuna, intenzitet javne potpore iznosi 100 %, a rok za podnošenje zahtjeva i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu je od 28. siječnja 2022. do 28. ožujka 2022. godine.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.