Održana 36. radna sjednica Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice Republike na kojoj se raspravljalo o poljoprivredi

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na 36. redovnoj radnoj sjednici Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice Republike na kojoj se raspravljalo o poljoprivredi. Uvodno izlaganje održao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Na sjednici su osim predstavnika Ministarstva poljoprivrede nazočni bili i ravnateljica Agencije za plaćanja Matilda Copić i njezin zamjenik Antun Vujić.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako se u međunarodnim odnosima, prigodom susreta s drugim čelnicima država, čvrsto zalaže za hrvatsku poljoprivredu, odnosno izvoz hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te pritom navela nekoliko konkretnih primjera iz nedavnih službenih inozemnih posjeta.

Ministar Tolušić Vijeću je detaljno predstavio rezultate, izazove i perspektive razvoja hrvatske poljoprivrede. Uvodno je prezentirao pozitivne pomake u hrvatskoj poljoprivredi u 2018. u odnosu na 2017. godinu, primjerice rast prihoda (3,2% veći u usporedbi sa 2017. godinom), rast izvoza poljoprivrednih proizvoda koji je, unatoč negativnoj vanjskotrgovinskoj bilanci, rastao po većoj stopi nego uvoz pa je negativna bilanca u 2018. godini umanjena. Ministar je naglasio kako je izvoz poljoprivrednih proizvoda u 2018. godini porastao za čak 33% u odnosu na 2015. godinu. Nadalje, ministar Tolušić prezentirao je stanje u hrvatskoj poljoprivredi, mjere koje Ministarstvo poljoprivrede poduzima s ciljem unaprjeđenja poljoprivrede, povećanja produktivnosti te ruralnog razvoja. Ministar je najavio kako je Ministarstvo poljoprivrede po prvi put u Republici Hrvatskoj pokrenulo izradu Strategije razvoja poljoprivrede i ribarstva do 2030. godine. Navedena Strategija proizlazi iz Nacionalne razvojne strategije i trebala bi biti temelj za financiranje projekata u novom programskom razdoblju.

Vijeće je s gostima u konkretnoj diskusiji podijelilo svoje stavove, komentare i prijedloge za unaprjeđenje hrvatske poljoprivrede, pohvalilo prezentirane mjere te iskazalo potporu ministru u daljnjem radu.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.