Održana CROLIS radionica

U okviru Life CROLIS projekta u Agenciji za plaćanja održana je radionica o trenutnim i budućim aktivnostima.

Projekt CROLIS (Croatian Land Information System) je prvi višestruki i višenamjenski usklađeni sustav praćenja zemljišta koji omogućuje integraciju i obradu podataka o pokrovu, korištenju i upravljanju zemljištem. Kao takav, ovaj je pristup jedinstven u Europskoj uniji u razvoju sustava praćenja zemljišta te se smatra pilot projektom za demonstraciju tehničkih rješenja za složene probleme konzistentnog, točnog i potpunog praćenja zemljišta (land monitoring).

Ovaj, za Hrvatsku posebno važan projekt, prihvaćen je za financiranje iz programa LIFE u visini od 55% ukupno prihvatljivih troškova, odnosno gotovo 2,6 milijuna eura. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je vodeći korisnik i potpisnik ugovora o bespovratnim sredstvima dok su pridruženi partneri i korisnici na projektu Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), Državna geodetska uprava (DGU), Hrvatske šume d. o. o. i Ekonerg d. o. o.

Osnovni ciljevi projekta su uspostava višestrukog i višenamjenskog sustava praćenja zemljišta u Republici Hrvatskoj, izvještavanje o emisijama i ponorima GHG u LULUCF-u prema međunarodnim i EU tijelima, izvor informacija za strateško planiranje i odlučivanje te podloga za aktivnosti ublažavanja klimatskih promjena  kroz smanjenje emisija, povećanje ponora i praćenje prenamjene zemljišta.

Agencija za plaćanja i Ministarstvo poljoprivrede stoga imaju priliku da kroz CROLIS projekt daju značajan doprinos klimatskim politikama EU u LULUCF sektoru.  Za CROLIS implementaciju od iznimne je važnosti sinergija svih dionika unutar same Agencije za plaćanja, tijela državne uprave te vanjskih institucija. Projekt pridonosi razvoju daljnje primjene satelitskih tehnologija, te metode umjetne inteligencije i strojnog učenja u poljoprivredi. Također je nužno pravovremeno ispunjavanje obveza iz domene LULUCF-a, ZPP-a, Strateškog plana RH, Nisko-ugljične strategije RH, Zakona o klimatskim promjenama, itd.

Ispunjavanje ovih obveza uvjet je za nastavak sudjelovanje u trgovanju emisijama stakleničkih plinova (ETS) .

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.