Predstavljen uspješan status provedbe PRR na 12. sjednici Odbora za praćenje – 98% sredstava ugovoreno!

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu je 19. prosinca 2023. godine održana 12. sjednica Odbora za praćenje provedbe Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Odbor čine 53 predstavnika tijela državne uprave, lokalne i područne (regionalne) samouprave, javna tijela, socijalni i gospodarski partneri, organizacije civilnog društva, predstavnici Europske komisije te predsjednik Odbora, državni tajnik Tugomir Majdak.

Na sjednici se raspravljalo o statusu provedbe i o prijedlogu izmjena Programa ruralnog razvoja. Korištenje sredstava koja se ulažu u poljoprivredu i ruralna područja pozicionira Hrvatsku u gornju polovicu na ljestvici zemalja EU po iskorištenosti sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, 84%, dok je EU prosjek 81%. Primjera radi, slabije iskorištenje ovog fonda i Programa ruralnog razvoja imaju Belgija, Njemačka, Nizozemska itd. Također na sjednici je naglašen uspješan status provedbe Programa ruralnog razvoja od samog početka provedbe do 30.11.2023. godine. U odnosu na ukupnu alokaciju, ugovoreno je 98% dostupnih sredstava što iznosi 3,2 milijarde eura, a isplaćeno 84% dostupnih sredstava (2,8 milijarde).

Istaknuto je da se najveći dio ukupno ugovorenih sredstava iz PRR-a, odnosi na investicijske projekte poljoprivrednika kojima je na ovaj način omogućeno modernizirati i povećati konkurentnost poljoprivrednih gospodarstava i povećati dodanu vrijednost svojim proizvodima kroz Mjeru 4 “Ulaganja u fizičku imovinu“, zatim slijedi Mjera 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ s 13% od ukupno ugovorenih sredstava, Mjera 13 „Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima“ također s 13% te Mjera 6 „Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“  s 10% od ukupno ugovorenih sredstava.

Zahvaljujemo članovima i zamjenama članova Odbora za praćenje na aktivnom radu na sjednici, doprinosu i prijedlozima za unaprjeđenje učinkovitosti i uspješnosti provedbe Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.