Provedba projekta Life CROLIS produljena do 31.12. 2026.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju partner je na projektu Life CROLIS čiji je nositelj Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a u projektu sudjeluju još i Državna geodetska uprava, Hrvatske šume i Ekonerg Institut za energetiku i zaštitu okoliša. Financira se iz programa LIFE u visini od 55% ukupno prihvatljivih troškova, odnosno gotovo 2,6 milijuna eura.

Projekt CROLIS (Croatian Land Information System) prvi je višestruki i višenamjenski usklađeni sustav praćenja zemljišta koji omogućuje integraciju i obradu podataka o pokrovu, korištenju i upravljanju zemljištem. Kao takav, ovaj je pristup jedinstven u Europskoj uniji u razvoju sustava praćenja zemljišta te se smatra pilot projektom za demonstraciju tehničkih rješenja za složene probleme konzistentnog, točnog i potpunog praćenja zemljišta (land monitoring).

Agencija za plaćanja i Ministarstvo poljoprivrede stoga imaju priliku da kroz CROLIS projekt daju značajan doprinos klimatskim politikama EU u LULUCF sektoru.  Za CROLIS implementaciju od iznimne je važnosti sinergija svih dionika unutar same Agencije za plaćanja, tijela državne uprave te vanjskih institucija. Projekt pridonosi razvoju daljnje primjene satelitskih tehnologija, te metode umjetne inteligencije i strojnog učenja u poljoprivredi. Također je nužno pravovremeno ispunjavanje obveza iz domene LULUCF-a, ZPP-a, Strateškog plana RH, Nisko-ugljične strategije RH, Zakona o klimatskim promjenama, itd. Projekt LIFE CROLIS predstavljen je na LULUCF radionici održanoj 18. i 19. prosinca 2023. godineu Kopenhagenu u organizaciji Glavne uprave za klimatsku politiku Europske komisije.

Agencija za plaćanja intenzivno radi na provedbi projekta koji će trajati do 31.12. 2026. godine.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.