U Vodicama je u tijeku Ruralni parlament

Treći Ruralni parlament, koji je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede i Mreža za ruralni razvoj, održava se upravo u Vodicama. Na skupu se okupilo više od 300 sudionika iz cijele Hrvatske, predstavnici LAG-ova i udruga koje se bave ruralnim razvojem, stručne i znanstvene organizacije, predstavnici ministarstava i državnih upravnih tijela, jedinica lokalne samouprave, poduzetnici, poljoprivredni proizvođači, obrtnici i druge dionici ruralnog prostora. Trodnevno događanje otvorio je u ponedjeljak, 20. svibnja 2019. godine potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Glavna tema kojom se bave sudionici Parlamenta vezana je uz „Pametna sela“, odnosno sela budućnosti. Inicijativa je pokrenuta u Europskom parlamentu 2017. kako bi se skrenula pozornost na sve veću depopulaciju i odljev iz europskih sela u europska urbana područja i zaživjela je donošenjem Akcijskog plana EU-a za pametna sela Europske komisije.

Za sudionike je organizirano 10 interaktivnih terenskih radionica na kojima su mogli izmjenjivati iskustva i mišljenja o temama ključnim za rast i razvoj ruralnih prostora.

Na Parlamentu su govorili predstavnici Europske komisije Stefan Jensen i predstavnik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Tom Jones, koji su sudionicima predstavili koncept pametnih sela te primjere provedbe u zemljama Europske unije. Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. predstavila je Spomenka Đurić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike govorio Michael Pielke iz Europske komisije. Bilo je riječi i o strategiji razvoja poljoprivrede i ribarstva te strateškom planiranju novog programskog razdoblja. 

Sudionicima su predstavljene i perspektive buduće Zajedničke poljoprivredne politike kao i rad na izradi Strategije poljoprivrede i ribarstva 2020. 

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.