U Vukovaru održan drugi Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka

Ravnateljica Agencije za plaćanja Matilda Copić sudjelovala je u ponedjeljak, 9. prosinca 2019., na drugom Školskom mednom danu s hrvatskih pčelinjaka u vukovarskoj Osnovnoj školi Antuna Bauera. U Školskom mednom danu s hrvatskih pčelinjaka ove godine sudjeluju 822 škole diljem Republike Hrvatske, 35 806 učenika prvih razreda te 231 odabrani pčelar.

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka program je Vlade Republike Hrvatske koji je  prvi puta održan 7. prosinca 2018. i polučio je veliki interes javnosti te veliko zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u Programu, a posebice učenika prvih razreda osnovnih škola, u kojima se program provodi budući da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati njihove prehrambene navike s ciljem trajnog povećanja udjela meda u njihovoj prehrani. Programom se provodi edukacija djece, ali  i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu te se na taj način osigurava pomoć stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu, kao i promocija meda lokalnih proizvođača koji se pakira u Nacionalnu staklenku za med, u kojoj se nalazi isključivo med proizveden na hrvatskim pčelinjacima, označen naljepnicom i jedinstvenim serijskim brojem, putem kojeg svatko može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med. Cilj Programa je također podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane te o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je i Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine koji će omogućiti bolji položaj pčelarstva u Hrvatskoj te stvoriti uvjete za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru. Program se izrađuje svake tri godine za naredno trogodišnje razdoblje, a za njegovu provedbu predviđena su ukupna sredstva u iznosu od 44,5 milijuna kuna, od čega 50% osigurava EU proračun.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.