Uskoro se očekuje otvaranje prijava za Male zajmove za ruralni razvoj

Na jučerašnjoj 293. sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je Program „Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj“ čime je ispunjen i posljednji preduvjet za ponovno zaprimanje prijava potencijalnih krajnjih primatelja za Financijske instrumente Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. godine – Mali zajmovi za ruralni razvoj. Kao i ranije tijekom provedbe, koja je započela 2018. godine, prihvatljivi su poduzetnici iz ranga malog gospodarstva i to za investicijske projekte u sektorima poljoprivrede, prerade i šumarstva, koji doprinose ostvarenju ciljeva relevantnih mjera Programa ruralnog razvoja RH.

Ponovnim otvaranjem prijava za Mali zajmovi za ruralni razvoj, koje za Upravljačko tijelo Programa ruralnog razvoja RH provodi HAMAG-BICRO na čijim će mrežnim stranicama biti objavljene detaljne informacije u vezi podnošenja zahtjeva za financiranje, potencijalni krajnji primatelji mogu ostvariti zajam u iznosu od 25.001 do 50.000 EUR za investicije u okviru Podmjera 4.1, 4.2, 6.4 i 8.6 Programa ruralnog razvoja RH. Prihvatljiva su ulaganja u obrtna sredstva do 30% ukupnog iznosa zajma, kupnju živih životinja, rabljene opreme, jednogodišnjeg bilja i druga ulaganja koja nisu moguća u okviru dodjele bespovratnih sredstava Programa ruralnog razvoja RH, a sve uz kamatnu stopu od 0,1% i 0,25% ovisno o razvijenosti jedinica lokalne samouprave i uz rok otplate do 10 godina, a iznimno do 12 godina za višegodišnje nasade i za ruralni turizam u JLS koje pripadaju u I-IV skupina razvijenosti.

Ministarstvo poljoprivrede vjeruje da će povoljni uvjeti Malih zajmova za ruralni razvoj, koji se financiraju iz prikupljenih povrata već ranije izdanih zajmova u okviru provedbe Programa ruralnog razvoja RH, biti prepoznati na terenu te se, u skladu s prethodnim najavama, očekuje početak zaprimanja prijava od sljedećeg tjedna čime se omogućuje povoljno financiranje novih investicija.

Dodatno, u skladu s jednim od zaključaka ažurirane ex ante procjene potrebe uvođenja Financijskih instrumenata u hrvatskom poljoprivrednom sektoru u programskim razdobljima 2014.-2020. i 2023.-2027. o velikim potrebama poduzeća za obrtnim kapitalom Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je dostupnost samostalnog obrtnog kapitala prihvatljivim krajnjim primateljima malog gospodarstva u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027., a usvajanje kreditnog programa za tu namjenu biti će pravovremeno potrebama osiguranja obrtnog kapitala za provedbe financiranja ovogodišnje proljetne sjetve.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.