Za infrastrukturne projekte u ruralnim područjima potpisani ugovori iz Programa ruralnog razvoja vrijedni 177 milijuna kuna

Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, u nazočnosti ministrice poljoprivrede Marije Vučković, potpisala je danas, 2. listopada 2019. godine s predstavnicima gradova, općina i vodno-komunalnih poduzeća 39 novih ugovora o financiranju koji su rezultat provedenih natječaja iz Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ Programa ruralnog razvoja RH, vrijednih 177 milijuna kuna.

Iz natječaja za tip operacije 7.2.1. „Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda“ koji je namijenjen ulaganjima u poboljšanje životnih uvjeta u ruralnim sredinama, doprinos atraktivnosti sela i njegovom razvojnom potencijalu kroz ulaganje u javne sustave za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda danas je potpisano 13 ugovora vrijednih 45,8 milijuna kuna. Projekti se provode u naseljima do 2.000 stanovnika, a potpora iznosi 100% investicije, odnosno između 30.000 i 1.000.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.  Zajedno s današnjim ugovorima ukupno će se provesti 115 projekata vrijednosti 446,8 milijuna kuna.

Korisnici natječaja tipa operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ su jedinice lokalne samouprave, trgovačka društva u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave, udruge/organizacije civilnog društva i lokalne vjerske zajednice koje se bave humanitarnim i društvenim djelatnostima, LAG-ovi, javne ustanove neprofitnog karaktera u kojima su osnivači jedinice lokalne samouprave osim javnih vatrogasnih postrojbi, lokalnih i regionalnih razvojnih agencija, te škola. Svi projekti provode se u naseljima do 5.000 stanovnika, a financijska potpora iznosi od 80 do 100% investicije, odnosno između 15.000 i 1.000.000 eura po projektu.
Provedena su dva natječaja, a trenutno je u tijeku ugovaranje projekata sa drugog natječaja. Do sada je iz tog natječaja ukupno ugovoreno 209 projekata u vrijednosti većoj od milijardu kuna i to za 143 vrtića u vrijednosti 763,6 milijuna kuna (ukupno ih je ugovoreno 200 iz ove mjere), 6 zajedničkih vatrogasnih domova u vrijednosti 46,2 milijuna kuna te 60 projekata za lokalnu infrastrukturu u vrijednosti 289 milijuna kuna. Danas je potpisano 26 ugovora vrijednih 131 milijun kuna.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Promjena veličine fonta
Kontrast
Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.
X
X