Za infrastrukturne projekte u ruralnim područjima potpisani ugovori iz Programa ruralnog razvoja vrijedni 177 milijuna kuna

Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, u nazočnosti ministrice poljoprivrede Marije Vučković, potpisala je danas, 2. listopada 2019. godine s predstavnicima gradova, općina i vodno-komunalnih poduzeća 39 novih ugovora o financiranju koji su rezultat provedenih natječaja iz Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ Programa ruralnog razvoja RH, vrijednih 177 milijuna kuna.

Iz natječaja za tip operacije 7.2.1. „Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda“ koji je namijenjen ulaganjima u poboljšanje životnih uvjeta u ruralnim sredinama, doprinos atraktivnosti sela i njegovom razvojnom potencijalu kroz ulaganje u javne sustave za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda danas je potpisano 13 ugovora vrijednih 45,8 milijuna kuna. Projekti se provode u naseljima do 2.000 stanovnika, a potpora iznosi 100% investicije, odnosno između 30.000 i 1.000.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.  Zajedno s današnjim ugovorima ukupno će se provesti 115 projekata vrijednosti 446,8 milijuna kuna.

Korisnici natječaja tipa operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ su jedinice lokalne samouprave, trgovačka društva u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave, udruge/organizacije civilnog društva i lokalne vjerske zajednice koje se bave humanitarnim i društvenim djelatnostima, LAG-ovi, javne ustanove neprofitnog karaktera u kojima su osnivači jedinice lokalne samouprave osim javnih vatrogasnih postrojbi, lokalnih i regionalnih razvojnih agencija, te škola. Svi projekti provode se u naseljima do 5.000 stanovnika, a financijska potpora iznosi od 80 do 100% investicije, odnosno između 15.000 i 1.000.000 eura po projektu.
Provedena su dva natječaja, a trenutno je u tijeku ugovaranje projekata sa drugog natječaja. Do sada je iz tog natječaja ukupno ugovoreno 209 projekata u vrijednosti većoj od milijardu kuna i to za 143 vrtića u vrijednosti 763,6 milijuna kuna (ukupno ih je ugovoreno 200 iz ove mjere), 6 zajedničkih vatrogasnih domova u vrijednosti 46,2 milijuna kuna te 60 projekata za lokalnu infrastrukturu u vrijednosti 289 milijuna kuna. Danas je potpisano 26 ugovora vrijednih 131 milijun kuna.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.