Započela provedba Pilot projekta za podršku izrade ARKOD+(plus) i CROLIS LU inicijalnog sloja

Dana 31. svibnja 2023. godine u okviru uspostave Hrvatskog zemljišnog informacijskog sustava koji se provodi iz LIFE projekta oznake LIFE 19 GIC/HR/001270, održan je on line uvodni sastanak kojim je započela provedba CROLIS Pilot projekta. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Agencije za plaćanja u svojstvu naručitelja, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koji je nositelj LIFE CROLIS projekta, te predstavnici tvrtke SINERGIS d.o.o. iz Slovenije, sa tvrtkom KING ICT kao njihovim podizvođačem. Vrijednost ove nabave je 29.525 EUR, a bit će realizirana do kraja ove godine. Rezultati Pilot projekta i spoznaje koristit će se kao polazišna osnova za izradu budućih setova podataka neophodnih za ispunjavanje međunarodnih obveza RH  za izvješćivanje o emisijama stakleničkih plinova unutar LULUCF (Land-Use Land-Use Change and Forestry).

Pilot projekt provodit će se u sedam radnih paketa kojima će se uz primjenu automatske klasifikacije i vektorizacije iz SENTINEL 2 i digitalnih ortofoto karata i mjerilu 1:5000,  proizvesti inicijalni slojevi za poljoprivredne površine koje se nalaze izvan ARKOD-a, kao i klasifikacija cjelokupne površine RH prema vrstama korištenja za glavnih šest izvještajnih klasa: šume, vodene površine, izgrađena područja, trajni travnjaci, oranične površine, trajni nasadi i ostalo. Rezultati i spoznaje te iskustvo koje će se steći tijekom provedbe Pilot projekta, bit će od ključnog značenja za provedbu glavnog CROLIS Projekta i uspostavu operativnog sustava, kroz nabavu informacijske opreme i  izradu softverskog rješenja koje se planira provoditi tijekom 2024. godine.             

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.