Završna prezentacija “Provedbe pilot projekta za podršku izrade ARKOD+ (plus) i CROLIS LU inicijalnog sloja”

Dana 15. prosinca 2023. godine održana je on-line prezentacija provedenih postupaka i rezultata istraživanja  „Provedbe Pilot projekta  za podršku izrade ARKOD+ (plus) i CROLIS LU inicijalnog sloja“.

Sukladno potpisanom ugovoru s Izvršiteljima, rok isporuke završnih izvještaja je do 15. prosinca 2023., nakon čega slijedi period korektivnog održavanja do 15. ožujka 2024. Ciljana publika prezentacije bili su predstavnici CROLIS partnera, kao i predstavnici Agencije za plaćanja koji rade na sličnim tehnologijama na uspostavi i održavanju „Monitoring“ sustava. 

Kroz prezentaciju prikazani su provedeni postupci prema radnim paketima i to: WP1 – analiza trening podataka za potrebe delineacije ARKOD+ podataka, WP2 – Izrada i provedba algoritama za provedbu automatske klasifikacije, WP3 – Analiza i testiranje provedenih klasifikacija, WP4 – Preporuke za poboljšanje trening podataka – Dodatak – analiza zaraštanja poljoprivrednog zemljišta, WP5 – Ispitivanje mogućnosti i scenarija terenske kontrole, WP6 – Preglednik, WP7 – Korektivno održavanje podrška Agenciji za potrebe verifikacije podataka i daljnjih analiza.

CROLIS Pilot projekt bio je pokrenut kao logičan nastavak preporuka iz nabave konzultantskih usluga realiziranih kroz „Ugovor za nabavu konzultantskih usluga za izradu CROLIS varijanti tehničkih specifikacija za aplikativna rješenja provedbe“ u periodu od 01. lipnja do 18,. listopada 2022., a kroz čiju se provedbu uvidjelo da je za potrebe realizacije zadataka visoke kompleksnosti za uspostavu CROLIS sustava, potrebno temeljito ispitati metodologiju i tehnologiju prema zahtjevima struke i realnim mogućnostima provedbe.

Najveći izazovi prilikom uspostave CROLIS sustava sastojat će se od vjerodostojne interpretacije podataka o poljoprivrednom zemljištu za koje trenutno ne postoje prostorni podaci koji su osnovni uvjet za pripremu izvještaja o emisijama stakleničkih plinova unutar LULUCF sektora, ali i za donošenje strateških odluka iz domene upravljanja cjelokupnim poljoprivrednim zemljištem na nacionalnoj razini.

Sukladno provedenim analizama i klasifikacijama Inicijalnih ARKOD+ podataka, temeljem rezultata i preporuka iz Pilot projekta, moći će se dodatno poboljšati i nadopuniti Projektni zadatak za glavno CROLIS programsko rješenje, te omogućiti nastavak rada na pripremi ground truth podataka u periodu dok se još provodi javna nabava za izradu SW rješenja, a kako bi se najučinkovitije iskoristili ljudski i materijalni resursi i na taj način maksimalno ubrzao proces provedbe cijelog Projekta.  

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.