CROLIS sustav prezentiran u sklopu ISPU konferencije Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine    

U Termama Sveti Martin na Muri održana je Prva stručna konferencija informacijskog sustava prostornog uređenja u terminu od 06. do 08. studenoga 2023. godine. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici iz cijele Hrvatske, jedinice lokalne i regionalne samouprave, državnih institucija, predstavnika akademske zajednice i informatičkih tvrtki, kao onih iz građevinskog sektora koje se u redovitom poslovanju koriste ISPU poslovnim aplikacijama i javno dostupnim podacima

Na konferenciju se odazvalo više od 500 sudionika, koji su sudjelovali na 30 prezentacija kako u plenarnom obliku, tako i kroz paralelne sesije. Više informacija o samoj konferenciji i programu i prezentacijama možete naći na slijedećoj poveznici – https://www.ispu-konferencija.info/

Ispred Agencije za plaćanja na Konferenciji je sudjelovao Mladen Majcen, voditelj Samostalne službe za CROLIS, gdje je u bloku Satelitske snimke i upravljanje prostornim podacima, održao izlaganje pod nazivom: „Izazovi uspostave ARKOD+ (plus) i CROLIS LU slojeva za RH“.

Kroz prezentaciju su pojašnjeni razlozi i ciljevi uvođenja ovakvog sustava, osnovni financijski i vremenski okviri provedbe projekta, kao i nacionalna i EU legislativu, ponajprije vezano uz potrebu ublažavanja posljedica klimatskih promjena, te obvezu prikupljana eksplicitnih prostornih podataka za izvješćivanja o emisijama stakleničkih plinova unutar LULUCF sektora. Da bi se ovi ciljevi uopće mogli ostvariti, neophodno je evidentirati cjelokupno poljoprivredno zemljište u RH kroz objedinjene ARKOD i ARKOD+ (plus) podatke. Osim evidencije poljoprivrednih podataka, zadatak Agencije za plaćanja je uspostava vektorskih podataka o korištenju cjelokupnog zemljišta unutar Hrvatskog zemljišnog informacijskog sustava, te  podataka koji će se ovdje prikupljati od nadležnih institucija, a to su: -Hrvatske šume, vode, ceste, autoceste, željeznice, energetska postrojenja sunčane i vjetro-elektrane, naftne i plinska polja, distribucijska mreža – dalekovodi, plinovodi, naftovodi, telekomunikacije, te podaci o naseljima, sportskim površinama, deponijima otpada, kamenolomima, itd.

Sve ove podatke Agencija će kontinuirano prikupljati od institucija te za potrebe praćenja nastalih promjena objedinjavati i međusobno harmonizirati, za potrebe daljnjih prostornih analiza iz domene korištenja zemljišta i prenamjene unutar LULUCF sektora. Na kraju prezentacije prikazane su smjernice metodologije kojima će se evidentirati podaci uzi primjene metoda daljinskih istraživanja, strojnog učenja uz primjenu tehnika automatske vektorizacije i klasifikacije iz dostupnih satelitskih i DOF5 podloga.           

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.