Obavijest za korisnike vezano za širenje netočnih informacija

Obzirom na lažne i netočne informacije vezane uz Monitoring koje kruže društvenim mrežama, a kako poljoprivrednici ne bi izvukli pogrešne zaključke, očitujemo se kako slijedi.

Dana 6. studenoga 2023. godine Agencija za plaćanja poljoprivrednicima je poslala obavijest putem Agronet sustava s ciljem ranog upozorenja poljoprivrednika u svrhu poticanja pravovremenog poštivanja uvjeta za intervencije, odustanak od površine na Jedinstvenom zahtjevu za potporu nakon pronalaska nepravilnosti koju nije moguće ispraviti do 15. studenoga 2023.,  neprimjenu administrativnih kazni ako korisnik nakon upozorenja ispoštuje uvjet za potporu ili odustane do propisanoga roka.

Korisnik i Agencija prate poljoprivredne aktivnosti tijekom cijele proizvodne godine, Agencija upozorava korisnika o postojanju pogreške i daje mu mogućnost da je ispravi, Ako se poštuju vremenska ograničenja pogreške se mogu ispraviti bez sankcija što je povoljno za poljoprivrednika te konačno poljoprivrednik ima bolji uvid u svoj zahtjev prije samog plaćanja.

Iz tog razloga ponavljamo pojašnjenje.

Poljoprivrednici, kod kojih automatskom procjenom satelitskim podacima na parcelama koje su navedene u obavijesti nije vidljiva propisana poljoprivredna aktivnost, bit će predmet dodatne ekspertne procjene. Ako poljoprivrednik nije obavio poljoprivrednu aktivnost, kako mu se ne bi obračunale administrativne kazne, na Jedinstvenom zahtjevu za 2023. godinu može odustati od navedenih parcela do 15. studenoga 2023. godine. Ako je obavio poljoprivrednu aktivnost u propisanom roku, djelatnici Agencije za plaćanja će drugim raspoloživim podacima provjeriti poljoprivrednu aktivnost korisnika ili će ga zatražiti dostavu dokaza o obavljenoj poljoprivrednoj aktivnosti (npr. dokazivanje aktivnosti putem AgroGTF fotografija).

U slučaju utvrđene nesukladnosti, poljoprivrednik će o tome biti obaviješten odabranim načinima komunikacije (e-mail, AGRONET ili SMS) te će mu biti dostavljen i izvještaj o provedenoj kontroli na koji će imati mogućnost prigovora.

Ujedno napominjemo da se u Agronet sustavu, u kartici OBAVIJESTI, nalazi obavijest s ID ARKOD parcela i domaćim imenom kako bi se poljoprivrednici mogli lakše snaći. Ukoliko zbog nekog razloga nisu u mogućnosti sami pristupiti Agronet-u, korisnici se za pomoć mogu obratiti podružnici Agencije prema mjestu prebivališta nositelja gospodarstava.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.