Hrvatska domaćin godišnje MARS konferencije

Republika Hrvatska domaćin je 24. MARS konferencije koja se održava u Dubrovniku 21. i 22. studenog 2018. godine. Konferenciju organizira Joint Research Center (JRC) u suradnji s Europskom komisijom – Općom upravom za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG Agri) te Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Zajednički istraživački centar (JRC) osnovala je Europska komisija kao središte znanosti i znanja, mjesto u kojem se provode istraživanja, razmjenjuju i predlažu nezavisni znanstveni i stručni savjeti koji pomažu državama članicama u provedbi politika Europske unije. Na tragu navedenog, ustanovljeni su i okviri i smjernice za praćenje poljoprivrednih resursa (MARS – Monitoring Agricultural Resources), obavljanja poljoprivrednih aktivnosti i prepoznavanja poljoprivrednih kultura što je od izuzetnog značaja za provedbu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) Europske unije.

Također, MARS ili GEO CAP – konferencija, znanstveni je skup organizacija koji se održava i izmjenjuje svake godine između država članica, a cilj je razmjena iskustva, znanja, novih trendova i inovacija, s naglaskom na razvoj novih tehnologija i alata neophodnih za provedbu, kontrolu i praćenje Zajedničke poljoprivredne politike. Konferencija se održava svake godine u studenom u jednoj od država članica.

Središte interesa ovogodišnjeg okupljanja ponajprije su nove tehnologije koje se uvode na razini cijele Europske unije, a u svrhu poboljšanja Integriranog administrativnog i kontrolnog sustava (IAKS) koji je obvezan alat za provedbu i kontrolu plaćanja u poljoprivredi. Tu ponajprije ističemo uvođenje Monitoringa, temeljenog na ažuriranju ARKOD-a, Sentinel snimkama, upotrebi bespilotnih letjelica, geotagiranih fotografija te strojnom učenju uz pomoću kojih je moguće kontinuirano nadzirati poljoprivredne površine te na njima pratiti odvijanje poljoprivredne aktivnosti odnosno prepoznavati poljoprivredne kulture.

S posebnim se nestrpljenjem stoga očekuje izlaganje kolega iz JRC-a, odnosno prikaz rezultata dobivenih u pilot projektu provedenom u šest država članica, a upravo vezanih uz primjenu Monitoringa – novih tehnologija i pristupa. Predviđa se da će snimanje Zemljine površine svakih pet dana biti jedan od glavnih alata Monitoringa u sljedećem programskom razdoblju, a za koje se Hrvatska već intenzivno priprema. Sentinel snimke koristimo kao dodatni izvor informacija u kontrolama i ARKOD-u.

Potrebno je spomenuti i upotrebu geotagiranih fotografija kojima se poljoprivrednicima omogućuje da nadležnoj instituciji sami dostavljaju fotografije s GPS koordinatama čime dokazuju obavljanje poljoprivredne aktivnosti. Na taj način se ubrzavaju i pojednostavljuju koraci u procesu provedbe, kontrole i praćenja.

Hrvatska će pak imati priliku predstaviti iskustva stečena kroz tromjesečni pilot projekt primjene dronova u brzim terenskim provjerama i kontrolama površina.

Organiziranjem ove konferencije koja će okupiti više od 300 sudionika iz cijele Europe, Republici Hrvatskoj je potvrda da su prepoznate aktivnosti i rezultati rada koje institucije i njeni djelatnici u sektoru poljoprivrede ulažu u proteklom periodu.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.