Hrvatska u Helsinkiju preuzela organizaciju 47. Konferencije direktora Agencija za plaćanja

U okviru finskog predsjedanja Vijećem Europske unije u Helsinkiju se održava 46. Konferencija direktora Agencija za plaćanja država članica. Konferencija, koja se održava dvaput godišnje, kao glavni cilj ima razmjenu informacija, iskustva te dobre prakse u provođenju Zajedničke poljoprivredne politike. U središtu interesa svakako je i novo programsko razdoblje koje će prije svega biti usredotočeno na teme kao što su klimatske promjene i okoliš, kvaliteta hrane, digitalizacija, mladi poljoprovrednici te oživljavanje ruralnih područja.

Podsjećamo kako se države članice EU-a izmjenjuju kao predsjedateljice Vijeća svakih šest mjeseci. Za vrijeme tog šestomjesečnog razdoblja predsjedništvo predsjeda sastancima na svim razinama u Vijeću i tako osigurava kontinuitet rada EU-a u Vijeću.

Dok predsjedaju Vijećem, države članice blisko surađuju, određuju dugoročne ciljeve i pripremaju zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci. Na temelju tog programa sve tri zemlje pripremaju svoje detaljne šestomjesečne programe. Sadašnji trio čine predsjedništva Rumunjske, Finske i Hrvatske.

Ravnateljica Agencija za plaćanja, Matilda Copić, u Helsinkiju je stoga najavila i sljedeću konferenciju koja će se održati u Hrvatskoj, u vrijeme hrvatskog predsjedanja, a domaćinstvo je preuzela od finskog kolege. Time je još jednom potvrđena spremnost Hrvatske da se ozbiljno i s punom odgovornošću posveti ovoj bitnoj ulozi.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.