Obavijest korisnicima o provođenju postupka nabave putem EONA-e

U cilju transparentnog provođenja postupka nabave putem EONA-e (Elektroničkog oglasnika nabave Agencije za plaćanja), obavještavamo korisnike da je Agencija za plaćanja zaprimila nekoliko anonimnih prijava koje upućuju na netransparentnosti i kršenja pravila i načela nabave.

Kroz zaprimljene prijave Agencija je dobila saznanja da potencijalni korisnici nagovaraju ponuditelje da odustanu od svojih ponuda i tržišnog natjecanja jer imaju „unaprijed“ dogovorene poslove, da poništavaju provedene postupke nabave bez opravdanih razloga, namještajući tehničke specifikacije određenim ponuditeljima/proizvođačima, do prijava koje se potencijalno odnose na subvencijske prijevare, a tiču se prijave za sufinanciranje opreme koja je već kupljena i u uporabi.

Agencija za plaćanja obavještava korisnike da će svaka zaprimljena prijava biti evidentirana i istražena te po potrebi prijavljena nadležnim institucijama utvrde li se takve vrste nepravilnosti.

Apeliramo ovim putem na potencijalne korisnike da poštuju pravila i načela nabave, da se prema sredstvima dostupnim iz fondova odnose s pažnjom dobrog gospodarstvenika te da ne stvaraju prepreke tržišnom natjecanju koje je putem EONA-e dostupno svima.

Svaku utvrđenu nepravilnost u postupku nabave Agencija za plaćanje će u sklopu administrativnih kontrola sankcionirati, a u slučaju sumnje na kazneno djelo sve sudionike prijaviti nadležnim institucijama.

I dalje pozivamo sve zainteresirane da potencijalne nepravilnosti prijavljuju te da zajedno s nama grade sustav racionalnog i učinkovitog trošenja EU sredstava koji omogućuje pozitivan utjecaj na gospodarski razvoj, kako korisnicima, tako i ponuditeljima.

Nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: nepravilnosti.eu@apprrr.hr ili putem obrasca za prijavu nepravilnosti https://www.apprrr.hr/prijava-nepravilnosti-obrazac/ .

Počinjena nepravilnost i/ili prijevara te sumnja na počinjenje istih, također se može prijaviti i na adresu elektroničke pošte Službe za suzbijanje nepravilnosti i prijevara pri Ministarstvu financija nepravilnosti.eu@mfin.hr ili putem on-line obrazaca Europskog ureda za borbu protiv prijevara pri Europskoj komisiji (OLAF- fr. Office Européen de Lutte Antifraude) dostupnih na https://ec.europa.eu/anti-fraud/home_hr.

Prijavljivanje počinjenih nepravilnosti i/ili prijevara ili sumnji na njihovo počinjenje može biti osobno (imenom i prezimenom) ili uz traženje zadržavanja anonimnosti.

 

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.