Otvoreno podnošenje zahtjeva za potporu iz Programa potpore za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza za 2024. godinu

Obavještavamo zainteresirane podnositelje da je sukladno Pravilniku o provedbi Programa potpore za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza za razdoblje od 2024. do 2026. godine (Narodne novine br. 35/2024) od danas, 25. ožujka 2024. godine otvoreno podnošenje Zahtjeva za potporu za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza za 2024. godinu (u daljnjem tekstu: Zahtjev).

Zahtjev se podnosi putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u razdoblju podnošenja Jedinstvenog zahtjeva za potporu.

Po popunjavanju elektroničkog obrasca u AGRONET-u, podnositelj ga je dužan ispisati, potpisati te dostaviti neposredno ili poslati preporučenom pošiljkom u podružnicu Agencije za plaćanja nadležnu za županiju njegovog sjedišta s naznakom: »Program potpore za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza za razdoblje 2024. – 2026. godine «.

Prihvatljivi korisnici potpore su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji sudjeluju u provedbi uzgojnih programa određene pasmine ovaca i/ili koza.

Korisnici potpore dužni su se pridržavati biosigurnosnih mjera određenih „Naredbom o provedbi i financiranju mjera sprječavanja, kontrole i nadziranja bolesti životinja na području Republike Hrvatske“.

Za potporu su prihvatljiva ženska grla mesnih i/ili kombiniranih pasmina ovaca (creska ovca, dubrovačka ovca – ruda, lička pramenka, dalmatinska pramenka, rapska ovca, krčka ovca, cigaja, travnička pramenka, merinolandschaf, suffolk, romanovska ovca, solčavsko-jezerska ovca, ile de france, clun forest, kamerunska ovca, berrichon du cher, dorper, texel, kerry hill) i koza (burska koza, istarska koza, hrvatska bijela koza i hrvatska šarena koza) koja:

 • sudjeluju u provedbi pasminskih uzgojnih programa, a što se dokazuje upisom grla u pasminske matične knjige
 • se na dan 1. listopada tekuće godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporu nalaze na gospodarstvu i stara su najmanje 12 mjeseci
 • imaju prijavljeno janjenje/jarenje u JRDŽ u 12 mjeseci koji prethode datumu 1. listopada tekuće godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporom.

Za potporu su prihvatljiva ženska grla mliječnih i/ili kombiniranih pasmina ovaca (paška ovca, istarska ovca, istočnofrizijska ovca, lacaune) i koza (alpina, sanska koza, murciano-granadina i anglo nubijska) koja:

 • sudjeluju u provedbi uzgojnih programa uzgoja ovaca i/ili koza, a što se dokazuje upisom grla u pasminske matične knjige
 • se na dan 1. listopada godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporu nalaze na gospodarstvu i stara su najmanje 12 mjeseci
 • imaju prijavljeno janjenje/jarenje u JRDŽ u 12 mjeseci koji prethode datumu 1. listopada tekuće godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporom.

Od ukupnog broja prihvatljivih grla mliječnih i/ili kombiniranih pasmina ovaca i koza, na dan 1. listopada godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporom, mora biti najmanje 70% grla koja sudjeluju u kontroli mliječnosti.

Za potporu su prihvatljiva muška grla, odnosno uzgojno valjani ovnovi i jarčevi, koji:

 • su testirani i pozitivno ocijenjeni na vlastiti rast i razvoj
 • sudjeluju u provedbi uzgojnih programa uzgoja ovaca i/ili koza određene pasmine, a što se dokazuje upisom u pasminske matične knjige
 • se nalaze na gospodarstvu korisnika na dan 01. listopada u godini
  podnošenja zahtjeva za potporu.

Detaljnije informacije o potpori možete pronaći ovdje.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.