Podsjetnik poljoprivrednicima koji su podnijeli zahtjev za proizvodno vezanu potporu za voće, povrće i šećernu repu u 2023. godini

Poljoprivrednici koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za proizvodno vezanu potporu (dalje u tekstu: PVP) za voće, povrće i šećernu repu za 2023. godinu u obvezi su Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dostaviti dokaze o isporučenoj količini ploda.

Između ostalog, Pravilnikom o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu (Narodne novine, br. 26/23., 51/23. i 56/23.) (dalje u tekstu: Pravilnik) je propisano kako korisnici PVP za voće, povrće i šećernu repu moraju u 2023. godini isporučiti minimalnu količinu voća, povrća i šećerne repe po hektaru za svaku prihvatljivu vrstu, a minimalna isporučena količina koju poljoprivrednik mora dokazati propisana je Pravilnikom.

Važno je naglasiti, korisnik PVP za voće, povrće i šećernu repu, kako bi ostvario potporu za 2023. godinu, u obvezi je dostaviti Agenciji za plaćanja dokaze o isporučenoj količini ploda najkasnije do 31. siječnja 2024. godine. Ako korisnik ne dostavi valjane dokaze do navedenog datuma, PVP mu neće biti isplaćena.

Podsjećamo poljoprivrednike da redovito vode evidencije o isporučenim količinama ploda tijekom 2023. godine kako bi mogli na vrijeme Agenciji za plaćanja dostaviti točne podatke i dokaze o isporučenim količinama ploda.

Za pravne osobe i OPG obveznike upisa u Registar poreznih obveznika, dokazi o isporučenoj količini voća i povrća su računi, otpremnice, skladišna primka ili drugi odgovarajući dokument iz kojeg se nedvojbeno može utvrditi količina sirovine iz vlastite proizvodnje, a koja je upućena na preradu u pogone korisnika.

Za OPG i SOPG koji nisu obveznici prijave u Registar poreznih obveznika, dokazi o isporučenoj količini voća i povrća, jesu podaci o prodanim količinama iz Evidencije o poljoprivrednoj proizvodnji i prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda OPG-a, koju su OPG obvezna voditi u skladu s posebnim propisom kojim se uređuje upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i iz Evidencije o poljoprivrednoj proizvodnji i prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda SOPG-a, u skladu s posebnim propisom kojim se uređuje upisnik poljoprivrednika.
Za voće i povrće koje se prodaje po komadu (jedinicama), u dokazima o isporučenoj količini mora biti navedena masa isporučenih komada (jedinica).

Za pravne osobe i OPG obveznike upisa u Registar poreznih obveznika dokaz o isporučenoj količini šećerne repe jesu računi ili otpremnice, a za korisnika koji je ujedno proizvođač i prerađivač šećerne repe, dokaz o isporučenoj količini šećerne repe je skladišna primka ili drugi odgovarajući dokument iz kojeg se nedvojbeno može utvrditi količina sirovine iz vlastite proizvodnje.

Za OPG i SOPG koji nisu obveznici prijave u Registar poreznih obveznika dokazi o isporučenoj količini šećerne repe su podaci o prodanim količinama iz Evidencije o poljoprivrednoj proizvodnji i prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda OPG-a, koju su OPG obvezna voditi u skladu s posebnim propisom kojim se uređuje upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i iz Evidencije o poljoprivrednoj proizvodnji i prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda SOPG-a, u skladu s posebnim propisom kojim se uređuje upisnik poljoprivrednika.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.