Pojašnjenje i ispravak netočnih informacija u članku Telegrama od 8. lipnja 2023. godine

Poštovani korisnici,

u svrhu objave točnih informacija, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavljuje ovo pojašnjenje i ispravak netočnih informacija koje se odnose na članak objavljen u Telegramu 8. lipnja 2023. godine pod naslovom „Otkrivamo veliki skandal s EU potporama: braća Pivac dobila milijune eura, a na nekim prijavljenim farmama uopće nemaju stoku“.

Agencija za plaćanja je sukladno Zakonu o medijima od glavne urednice Telegrama zatražila objavu ispravka informacija, ali je na isto zaprimila negativan odgovor, stoga ispravak ovim putem objavljujemo u cijelosti.

,,Na portalu Telegram.hr 8. lipnja 2023. godine,  pod naslovom ,,Otkrivamo veliki skandal s EU potporama: braća Pivac dobila milijune eura, a na nekim prijavljenim farmama uopće nemaju stoku“, objavljen je članak koji sadrži u potpunosti neistinite i netočne informacije vezane uz procedure, kontrole i isplate vezane uz Mjeru 14. 

U članku se preispituje „je li ministrica poljoprivrede Marija Vučković bila široke ruke prema Braći Pivac“ te maliciozno insinuira kako je odobrila izdašne potpore „unatoč detaljnom negativnom izvještaju njezinih službenika koji su uočili brojne nepravilnosti“. Točno je kako ministrica poljoprivrede NE odobrava potpore. Ministrica nema ovlasti niti mogućnosti odobravanja potpore već to čine za to zadužene službe i institucije, koje između ostalog, imaju zadaću izvještavati dionike u sustavu o uočenim nepravilnostima.

Neistina je kazati kako je Telegram u posjedu „šokantnog nalaza kontrolora Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju“, kada je u stvarnosti riječ o  fotografijama iz prezentacije koja je održana u Ministarstvu poljoprivrede u siječnju ove godine. Na prezentaciji su javno i transparentno pokazani primjeri utvrđenih nesukladnosti u kontroli na terenu za M14 kao dio informiranja stručnih službi te u svrhu poboljšanja sustava. Dodatno, prezentacija prikazuje primjere provedenih kontrola na terenu s različitih poljoprivrednih gospodarstava, a ne točno određenog korisnika, stoga navodi ne sadrže niti točne informacije o jedinstvenom identifikacijskom broju gospodarstva niti točne podatke o utvrđenim nesukladnostima.

U nastavku teksta između ostalog navodi se kako je „novac za Mjeru 14 isplaćen, a da životinje nisu niti bile uzgajane na farmama niti je postajao ugovor s kooperantima“ te sugerira kako je moguće da je „Ministarstvo poljoprivrede i resorna ministrica Vučković zažmirila na nepravilnosti uočene kod kooperanata braće Pivac“.

Istina je da u slučaju kada Agencija utvrdi nesukladnosti korisnik neće ostvariti potporu za razdoblje koje još nije plaćeno, a ukoliko je plaćeno doći će do povrata neopravdano isplaćenih sredstava. Također ističemo kako smo novinarki u nekoliko navrata odgovorili i slali informacije o provedbi Mjere 14, pri čemu je informirana i kako su kontrole za 2022. još uvijek u tijeku, nakon čega će tek uslijediti isplate.

Administracija nije „sklona ignorirati ono na što upozoravaju njihovi vlastiti izvještaji“, već je za proizvodnu 2022. godinu provedeno čak 580 kontrola na terenu te provjereno više od 20% poljoprivrednih gospodarstava koji su korisnici Mjere 14 te na svih 15 najvećih poljoprivrednih gospodarstava.

Što se tiče dijela teksta u kojem se navodi kako je “najveći kolač, čak 44,5 posto, dobilo 10 najvećih“, ističemo kako se svaki zahtjev za potporu zaprima, kontrolira, odobrava i isplaćuje po određenim konkretnim, točno utvrđenim resursima, a za Mjeru 14 Dobrobit životinja potpora se isplaćuje po uvjetnom grlu životinja. Iz toga je razloga jedino logično očekivati da će korisnici s većim brojem uvjetnih grla ostvariti i veći iznos potpore (sumarno), kao što će potpora i malim korisnicima omogućiti naknadu troška poboljšanja uvjeta uzgoja životinja.“

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.