Poljoprivrednicima poslane obavijesti o novostima u provedbi mjere 14 – Dobrobit životinja

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju poslala je na kućne adrese potencijalnih korisnika Obavijest o novostima u provedbi mjere 14 – Dobrobit životinja.

Od ove godine u provedbu mjere 14 uključene su dvije nove operacije: Dobrobit životinja u kozarstvu i Dobrobit životinja u ovčarstvu, a za koje se potpora može zatražiti putem Jedinstvenog zahtjeva.

Kako se radi o vrlo zahtjevnoj mjeri, korisnici su obvezni završiti izobrazbu iz područja dobrobiti životinja te udovoljiti ostalim uvjetima kao što su upis u Upisnik poljoprivrednika, upis stoke u JRDŽ i ostale propisane upisnike te propisno označavanje stoke, pravodobno podnošenje jedinstvenog zahtjeva i potrebne popratne dokumentacije, omogućavanje provedbe kontrola na terenu te poštivanje pravila višestruke sukladnosti na cjelokupnom poljoprivrednom gospodarstvu. Obvezno razdoblje za provedbu mjere 14 je razdoblje u trajanju od jedne kalendarske godine koje započinje 1. siječnja godine za koju se podnosi zahtjev. Također valja naglasiti da se odabrani zahtjev dobrobiti za pojedinu kategoriju životinja obavezno provodi na cijelom gospodarstvu definiranom JIBG-om. Moguće je i kombiniranje mjere 14 s operacijom 10.1.9. Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja. Kako bi se pratila provedba propisanih obveza korisnici su dužni redovito voditi evidenciju na propisanim obrascima.

Kod obje operacije potpora se može ostvariti za minimalno 4 uvjetna grla, odnosno za dva područja dobrobiti: Poboljšani uvjeti smještaja pri čemu površina podne površine mora biti uvećana za 10% te Pristup na otvoreno pri čemu se potpora ostvaruje ako se ispuni obveza držanja životinja na ispaši ili ispust. Sve ostale informacije možete pronaći ovdje.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.