U tijeku ARACHNE radionica

U prostorijama Agencije za plaćanja danas se održava Arachne radionica koju u okviru višednevnog posjeta Zagrebu vodi predstavnik Europske komisije, gosp. Jean Michel Gautier.

Arachne je informatički alat za procjenu rizika koji je razvila Europska komisija u bliskoj suradnji s pojedinim državama članicama. Službe Komisije nastoje podupirati upravljačka tijela koja su nadležna za europske strukturne i investicijske fondove stavljajući im na raspolaganje alat za procjenu rizika Arachne kako bi mogle učinkovito i djelotvorno utvrditi najrizičnije projekte, ugovore, izvođače i korisnike.

Alatom ARACHNE uspostavlja se opsežna baza podataka o projektima čiju su provedbu u okviru strukturnih fondova u EU-u omogućila upravljačka tijela ESF-a i EFRR-a, podaci se obogaćuju javno dostupnim informacijama kako bi se na temelju niza pokazatelja rizika utvrdili projekti, korisnici, ugovori i izvođači koji bi mogli biti izloženi rizicima od prijevara, sukoba interesa i nepravilnosti, ne nastoji se ocijeniti pojedinačno ponašanje primatelja sredstava i korisnike se ne isključuje automatski iz fondova. Alat pruža vrlo vrijedna upozorenja na rizik kojima se nadopunjuju provjere upravljanja, ali ne i dokaze pogrešaka, nepravilnosti ili prijevara. Agencija za plaćanja se vrlo aktivno uključila u rad ARACHNE-a čime se može povećati učinkovitost pri odabiru projekata i provjerama upravljanja te dodatno poboljšati utvrđivanje, sprečavanje i otkrivanje prijevara.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.