Malim poljoprivrednicima dodijeljeno novih 39 milijuna kuna

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i zamjenik ravnateljice Agencije za plaćanja Antun Vujić uručili su u ponedjeljak, 25. studenoga 2019., malim poljoprivrednicima 350 ugovora o financiranju iz mjere 6 „Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“ Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. Ukupan odobreni iznos potpore za nove ugovore iznosi gotovo 39 milijuna kuna, a potpora vrijedna 15.000,00 eura dodjeljuje se u obliku bespovratnih financijskih sredstava kao početna potpora za provođenje prihvatljivih aktivnosti navedenih u poslovnom planu. Novih 350 ugovora sveukupno čini 5.208 ugovorenih korisnika sa odobrenim iznosom potpore od 582 milijuna kuna za tip operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. Prihvatljivi korisnici su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika, ekonomske veličine iskazane u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva (SO) od 2.000 eura do 7.999 eura.
 
Uvijek mi je veliko zadovoljstvo dodjeljivati ugovore o novim potporama, no osobito kada je riječ o financijskoj pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivom razvoju i povećanju njihove konkurentnosti, a mogu obuhvaćati kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, gradnju i opremanje prostora u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade. Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici mogu financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivrednu mehanizaciju, strojeve i opremu, podizati  višegodišnje nasade, a mogu izgraditi i opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda. Danas imamo čak 350 takvih novih projekata čijom realizacijom razvijamo i unapređujemo hrvatsku poljoprivredu. Novim povećanjem alokacije omogućit će se financiranje za ukupno 4.250 korisnika, što je za gotovo 1.200 korisnika više​.“ – istaknula je ministrica Vučković prilikom dodjele ugovora.
 
Za tip operacije 6.3.1 „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ raspisana su tri natječaja ukupne vrijednosti gotovo 622 milijuna kuna. Do sada je ugovoreno 4.858 korisnika s odobrenim iznosom potpore od 543 milijuna kuna, dok ih je isplaćeno 4.774 u iznosu od 337 milijuna kuna. Na treći je natječaj pristiglo 6.013 prijava te je početna raspoloživa alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna prvim izmjenama natječaja povećana na 344 milijuna kuna, a novim povećanjem alokacije na 474,3 milijuna kuna omogućit će se financiranje ukupno 4.250 korisnika, što je za gotovo 1.200 korisnika više u odnosu na broj korisnika koji bi bio financiran alokacijomod 344 milijuna kuna. S današnjim potpisanim ugovorima ukupno je na trećem natječaju odobreno 2.890 korisnika u iznosu odobrene potpore 321 milijun kuna.

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.